Blanca Torà | WOMEN WE LOVE

“Les joies són tantes coses … un ornament, un símbol d’estatus, un amulet, una
representació i demostració de sentiments i emocions … una peça d’art.”
Blanca Torà

Vaig topar amb la Blanca a través de l’Instagram, em van encantar les seves joies, i vaig quedar totalment enamora del seu logotip i de la seva història.

La Blanca és una Women we love per la seva essència i la passió que transmet. Una joiera de peces fines amb molt de caràcter. L’ofici de joieria ha evolucionat molt al llarg dels anys, però no hi ha res més fascinant que la producció manual i tot el procés artesanal de treball de cada peça. Per aquest motiu, cadascuna de les seves joies són totalment úniques i, transmeten la passió, els sentiments i les emocions de la Blanca.

Ens trobem amb ella a Barcelona un dimarts de juliol a la tarda, passegem entre cactus en un dels seus racons preferits de la ciutat mentre ens explica amb passió la seva història.

Explica’ns una mica més sobre el que fas…

Sóc joiera artesanal, i totes les peces que faig estan fetes a mà per mi una per una: tant les de les col·leccions com les fetes per encàrrec.

Sempre has tingut passió per la joieria?

Des de sempre que m’he fixat molt amb les joies que porta la gent. Em diuen molt de com és l’altra persona. Sempre m’han agradat. Però per l’ofici no, la veritat. Fins que el vaig conèixer i ja no hi va haver marxa enrere.

Què és per tu la joieria?

La joieria és ja una part més de qui sóc. Les joies són tantes coses… sí, són un ornament i un símbol d’estatus, però també amulets, una representació i demostració de sentiments i emocions… i una peça d’art.

Tot sovint em pregunto si no són coses banals, innecessàries, però llavors penso en tot el que pot arribar a significar una joia i el que moltes han significat durant segles. Els humans necessitem representacions, objectes amb ànima, donar significat a les coses.

Una joia és un regal?

I tant. I un llegat, que pot passar de mares a filles, de generació en generació. Això a mi em sembla preciós.

Quina relació tenen les joies a hora de crear looks amb la roba?

La veritat és que penso en que aquell dia em vull posar tals arracades i després trio la roba en funció a la joia. Ja sé que sona estrany, perquè la majoria de gent ho entén al revés. De fet, s’anomena a les joies “complements de moda”, quan per mi de vegades és la roba el que és el complement de la joia. Totes dues coses juntes formen un tot: el tot que ens diu qui és, com és, què li agrada a aquella persona que ho porta.

Què fas per inspirar-te?

No faig gran cosa, almenys conscientment o activament. De vegades m’apareix un dia sense ni estar pensant en res, de vegades m’agafa treballant, com deia Picasso. No sabria dir quina és la millor fórmula, però tinc la sensació que apareix quan vol! M’agafa de cop i llavors no té aturador.

Crec que, com amb tot a la vida, millor no forçar-ho i que aparegui lliurement.

Quina és la teva principal inspiració?

Res en concret i moltes coses a la vegada. La veritat és que tot queda barrejat: el que m’agrada o em fa feliç, com sóc, amb les coses que creo. Al capdavall són part de mi. La cultura mediterrània, la llum, la natura, la delicadesa, la senzillesa, la naturalitat… són coses que van formant un tot i d’aquí surten les meves joies, crec.

La Blanca amb el vestit Aisha color curry de la col·lecció SALARES

Parles de tècniques de producció prehistòrica i tradicional, n’utilitzes per a l’elaboració dels teus productes?

L’ofici de joieria en sí ja el considero molt ancestral, des de la prehistòria que es fan joies. A mi això em sembla increïble. Fondre metall, forjar, serrar, llimar… en realitat la gran majoria de tècniques de joieria són molt antigues i han canviat ben poc al llarg dels anys. Clar que s’ha innovat molt, però a mi em segueix agradant molt més la part “manual” i antiga de fer les coses.

Com és un dia de la teva vida?

Em llevo més tard que d’hora, em costa moltíssim aixecar-me. Em prenc un te (no sóc de menjar gaire recent aixecada), miro les xarxes i faig una ullada a les plantes per si els cal una mica d’aigua. Abans anava a ioga, ara amb tot plegat…

Em dutxo i m’organitzo el que faré durant el dia. Cada dia és diferent, això és el que més m’agrada: hi ha dies que he d’anar a recollir peces al lloc on em fan els banys, o a la clavadora, o a comprar material, o fer fotos. Hi ha dies que vaig a donar classes de joieria a Sant Cugat, al taller dterra. Altres que toca planificar xarxes, o fer factures. I d’altres que, òbviament, m’assec a la taula a treballar. Fer-ho tot és el que té! Haha.

Ara que la meva parella treballa a casa dinem junts, mandrejo una mica i em torno a posar a treballar. A la tarda m’agrada treballar amb alguna sèrie de fons, em fa companyia. De vegades em quedo treballant fins tard, de vegades plego d’hora. El millor que té ser autònoma és ser mestressa del meu temps.

I quina importància té la roba al teu dia a dia?

Està clar que la roba, igual que les joies, és una expressió de la nostra personalitat. Sempre m’ha agradat, però mai he estat de seguir les modes “de temporada”. Si una peça encaixa amb mi, tant me fa que sigui de l’any passat, perquè expressa el que jo vull expressar i per mi això és l’important de la moda.

A més, també m’agrada molt dur la contrària i això de dur el que “manen” no em convenç massa.

Quina és la peça de roba essencial per a tu?

Qualsevol bàsic i d’un sol color, no sóc massa d’estampats! Acostumo a anar amb colors no massa estridents. I tot i que sóc de bàsics, m’agrada dur peces senzilles però que destaquin, peces especials, amb detalls diferents.

Què és per tu l’èxit? Creus que l’has aconseguit?

L’èxit per mi, pel que fa a la meva feina, és poder viure del que em fa feliç. Els dies que estic més baixa d’ànims penso que encara em queda un llarg camí per recórrer, però si miro enrere i on sóc ara la veritat és que he aconseguit moltes coses i que, a èpoques millor i a èpoques pitjor i amb molt molt d’esforç, però efectivament estic vivint del que em fa feliç. I em sento molt molt afortunada.

Aquesta situació actual de “nova normalitat” creus que impulsarà als consumidors cap a una manera de consumir més responsable i ètica apostant al mateix temps per la producció local?

Vull pensar que sí. Sincerament, fa un temps que noto cert canvi al meu voltant i la gent que em compra peces o es posa en contacte amb mi són persones que estan sensibilitzades amb això i aprecien el treball artesà, ètic i local. És cert que últimament també hi ha un boom molt gran de marques online que diuen fer joieria (en realitat és compra venda o muntatge) que devaluen força la nostra feina però sempre dic que juguem en lligues diferents i que tenim un públic també diferent.

Hi ha molta gent que té una gran ambició de seguir els seus somnis, però no sap com i on començar. Quin seria el teu consell per a algú amb aquestes preguntes?

El meu consell, o advertència, és que no es deixin enlluernar per tot el fum que es ven sobre emprendre o “lluitar pels teus somnis”. Abans que res, han de tenir molt clar el seu objectiu i saber que no serà un camí ràpid o senzill, perquè emprendre és difícil i hi ha diversos moments en que llençaries la tovallola. Si tens l’objectiu clar des del començament és més fàcil seguir endavant. Saber on vols arribar i per què. Que no es comparin amb ningú i que siguin transparents en tot el que fan. I tenir clar que, de vegades, canviar d’estratègia és necessari i no té per què ser cap fracàs. Al final el que fas t’ha de fer feliç, si no quin sentit té posar-s’hi?

La Blanca també va escollir el top Mariri de cotó blanc, els pantalons Namibia i el kimono Nairobi en color terracota de la col·lecció SALARES

Una olor
Totes les de l’estiu

Un llibre
Cartes a un jove poeta. Rilke.

Un personatge històric
Chavela Vargas.

Quin ha estat el teu últim viatge?
Al Pallars Jussà. No necessito massa marxar gaire lluny, tenim bellesa per tot arreu.

El teu color preferit
Mostassa

Un lema
“No facis als altres el que no voldries que et fessin a tu”. Penso que és bàsica. Quan ho tens present, ser empàtica i cuidar als altres és molt més senzill.

La selecció de peces de la Blanca
CRÈDITS
FOTOGRAFIA: BANYADOR DE RATLLES
JOIERIA: BLANCA TORÀ
Abrir chat